Liever hele Touraine dan halve Sancerre

(Dit artikel verscheen eerder in Horeca Entree)

In de schaduw van bekende Loire-wijnen als Chinon, Sancerre en Muscadet leidt Touraine een onbekend bestaan. De Touraine-wijnen verdienen meer aandacht, vooral door de goede prijs-kwaliteitverhouding. De toegankelijke wijnen van gamay en sauvignon blanc hebben de beste kansen op de Nederlandse markt.

Touraine is een klassiek Franse wijnstreek waar veel aandacht is voor de juiste combinatie van druivenrassen en bodemsoorten. Tegelijkertijd richt de nieuwe generatie wijnmakers zich bij de productie van de wijnen steeds meer op de smaak van de moderne consument. Dat doet de succesvolle concurrentie buiten Europa (Chili, Australië, Zuid-Afrika) immers ook. Moderne wijnmakers streven naar zachtere tannines, rijper fruit en minder zuur.

Cabernet franc en côt (malbec) zijn stevige druiven met veel tannine. Het zijn krachtige, traditionele wijnen. Veel consumenten zullen deze wijnen aan de harde kant vinden, maar goede producenten maken er mooie, robuuste wijnen van.

Moderne wijnmakers in Touraine passen diverse technieken toe om de tannines te verzachten. Vooral côt kan daarvan wel wat gebruiken. Koud en kort inweken van de druiven en het vergisten bij lage temperatuur zorgt ervoor dat de extractie van tannines beperkt blijft, zoals Phillipe Trotignon doet op zijn Domaine Beauséjour. Thierry Chardon van Domaine de L’Aumonier temt de tannine met microbullage, een systeem waarbij kleine belletjes lucht in de wijn wordt gepompt.

‘Sauvignon blanc uit Touraine is fruitiger’

De rode wijnen uit de Touraine hebben sinds 2000 veel marktaandeel verloren als gevolg van de concurrentie van andere wijnen uit binnen- en buitenland en door de verminderde wijnconsumptie van de Fransen zelf.

De wijnboeren besloten daarop meer sauvignon blanc aan te planten, want de witte wijnen verkochten altijd goed. Maar ook de witte wijn staat onder druk sinds de prijzen in 2003 begonnen te dalen. Bijkomend voordeel hiervan is dat de wijn daardoor voor de export weer interessanter is geworden.

Dat is mooi voor ons, want er zijn in de Touraine veel goede wijnen van sauvignon blanc te vinden. Het is een ander type sauvignon blanc dan die van de veel bekendere soortgenoten uit de directie omgeving, zoals Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon.

Alain Godeau, wijnmaker van Les Caves du Père Auguste en tevens voorzitter van het syndicaat voor Touraine-wijnen, zegt: “Het verschil zit in de bodem. Sancerre heeft meer mineraliteit, Touraine is fruitiger.” Daarbij is de prijs-kwaliteitverhouding veel beter. Goede Sancerre of Pouilly-Fumé is duur. Sommige wijnkenners zeggen: een goede Touraine is lekkerder dan een middelmatige Sancerre.

Henry Marionnet en zijn vergeten druivenrassen

Een bijzondere wijnmaker is Henry Marionnet van Domaine de la Charmoise. Marionnet koestert druivenrassen die anderen links laten liggen omdat ze commercieel niet interessant zijn.

Les Cépages Oubliés (vergeten druivenrassen) noemt hij een serie wijnen van onbekende druiven die vroeger nog volop in de regio waren aangeplant, zoals de witte romorantin en gamay de bouze, die rood vruchtvlees heeft.

Marionnet heeft bovendien veel wijngaarden met druivenstokken die niet geënt zijn op Amerikaanse wortelstokken, zoals de meeste wijnranken.

Sinds halverwege de negentiende eeuw een ondergrondse luis (Phylloxera Vastatrix geheten) zo’n beetje álle wijnplanten in Europa had vernietigd, zijn de meeste wijngaarden herplant met wortelstokken uit Amerika, die tegen het ongedierte bestand is. Slechts enkele wijngaarden hadden geen last van de druifluis en zijn nooit vervangen. Henry Marionnet maakt hiervan wijnen onder de noemer ‘pré-phylloxérique’.

Volgens Marionnet geven ongeënte druiven meer complexiteit en structuur, maar we mogen niet uitsluiten dat Marionnet óveral betere wijnen van maakt. Zijn gamay bijvoorbeeld, een eenvoudige wijn van een ‘normale’ wijngaard, is fantastisch lekker. Ongecompliceerd, maar vol van smaak en perfect in evenwicht.

Ondergewaardeerd: gamay

De gamay van Henry Marionnet was niet de enige die mij goed beviel. Gamay komt oorspronkelijk uit de Beaujolais. In de Touraine geeft deze druif echter vaak een stevigere wijn dan in de Beaujolais. De druif heeft weinig tannine, nooit teveel alcohol en een goede zuurgraad, wat samen zorgt voor een toegankelijke, verfrissende wijn.

Gamay uit Touraine zou meer ingezet moeten worden als huiswijn in de horeca. Hij smaakt overal wel goed bij en is daarnaast een sappige, karaktervolle wijn om zo te drinken, zonder dat hij gaat vervelen. Henry Marionnet: “Het is een wijn om de dorst mee te lessen. Dankzij het frisse zuur zijn ze makkelijk drinkbaar.”

Licht gekoeld schenken, circa 12 graden. Net als sauvignon blanc moet gamay jong gedronken worden, bij voorkeur in het eerste jaar na de oogst. En net als sauvignon blanc is gamay uit de Touraine zeer vriendelijk geprijsd.

Touraine in ’t kort

*De wijngaarden van de Touraine (5500 ha) liggen vooral ten oosten van de stad Tours, langs de Loire en de Cher, een zijrivier van de Loire.

*De AOC Touraine moet niet worden verward met ‘Vins de la Touraine’, wat een verzamelnaam is, waaronder ook de andere wijnen uit de buurt van Tours worden geschaard, zoals Chinon, Bourgueil en Vouvray.

*80% van de witte Touraine-wijn is gemaakt van sauvignon blanc, 60% van de rode is gemaakt van gamay.

*Andere druivenrassen zijn cabernet franc, malbec (die ze hier côt noemen) en in mindere mate pinot noir, chenin blanc (hier pineau de la loire genoemd) voor mousserende wijn en pineau d’aunis voor rosé.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes